Bazen
Vorige

1 van 504

Volgende
Volgend artikel:

Hoe vaak presteer jij overuren?

Is jouw baas een psychopaat?

Psychopaten vind je overal, dus ook in de top van bedrijven. Vertoont jouw baas psychopathische trekjes of gedraagt hij zich gewoon toevallig raar? Ontdek met behulp van deze 11 eigenschappen of je baas een psychopaat is of niet. Als je durft!
#

Volgens Kevin Dutton, professor psychologie en auteur van 'The Wisdom of Psychopaths – What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success', wordt psychopathie gekenmerkt door een verscheidenheid aan persoonlijkheidseigenschappen.

Deze kenmerken moeten niet allemaal even hard aanwezig zijn om van een psychopaat te kunnen spreken. Het is dus een moeilijke oefening om te bepalen wie psychopathisch is en wie niet. Dutton lijstte toch een aantal eigenschappen op die kunnen op wijzen op een psychopathische baas ...

11 eigenschappen waaraan je kan zien of je baas een psychopaat is

1. Charmant

Psychopaten maken de meest opvallende eerste indrukken en beschikken over een aangeboren gave om je te doen voelen alsof je de enige persoon in de kamer bent. Ze zijn briljante psychologen en kunnen iedereen bespelen met hun charme.

Wanneer zorgen maken? Als je merkt dat het charmante van je baas even snel verdwijnt als het opkomt.

2. Parasitair

Ongeacht of ze nu de charmante, manipulatieve of sympathieke kaart uitspelen, psychopaten zijn echte bedrijfsvampieren en vinden het normaal om je vertrouwen te geven en nadien waardevolle ideeën, waarop je maanden hebt gebroed, gewoon uit je te zuigen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas de gewoonte heeft om krediet te nemen voor het werk dat door anderen wordt gedaan.

3. Misleidend

Psychopaten leven niet volgens dezelfde morele code als iedereen en ervaren weinig schuld- of angstgevoelens wanneer ze leugens vertellen. Leugens waarin zij zich beter voordoen dan zij werkelijk zijn of waarin zij anderen in een negatief daglicht stellen.

Wanneer zorgen maken? Als je relatie met je baas gekenmerkt wordt door 'misverstanden' en 'valse veronderstellingen'.

4. Narcistisch

Een andere eigenschap van psychopaten is hun focus op eigenbelang. Hoewel ze bezorgdheid kunnen veinzen voor anderen en ze als warm, attent en behulpzaam overkomen, is deze interesse louter oppervlakkig en dient het enkel om in de toekomst iets van je gedaan te krijgen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas bekend staat om steeds in de schijnwerpers te staan en hét moment van anderen te stelen.

5. Schuld afschuiven

Psychopaten zijn uiterst bedreven in het afschudden van verantwoordelijkheid, wanneer er fouten gebeuren.. Ze weigeren te accepteren dat ze zelf schuldig zijn en slagen er ook vaak in om de schuld in de schoenen van iemand anders te schuiven. Psychopathische bazen hebben er geen moeite mee om hun werknemers te gebruiken als 'reputatieschilden' om zo hun eigen status binnen het bedrijf veilig te stellen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas je meermaals de schuld geeft voor iets wat hij (of zij) gedaan heeft.

6. Acteertalent

Het deel in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties – amygdala - wordt door psychopaten afgewezen. Dat wil zeggen dat psychopaten niet dezelfde alledaagse gevoelens van angst, spijtig en afschuw ervaren die zo bekend voorkomen voor normale mensen. Dat weerhoudt een psychopaat er echter niet van om zich angstig te gedragen, zich te verontschuldigen of verrast te zijn om zo anderen te kunnen manipuleren. Psychopaten zijn perfect in staat om shows op te voeren, als dit hen vooruithelpt.

Wanneer zorgen maken? Als je baas zijn emoties zeer snel uit, maar zich daarna ook direct terug normaal gedraagt alsof er niets is gebeurd.

7. Geen schrik om risico's te nemen

Het brein van psychopaten zit op een andere manier in elkaar dan dat van gewone mensen. Dat zorgt ervoor dat zaken waarvan de meeste mensen schrik hebben niet dezelfde impact hebben op deze koele kikkers. Dit geeft psychopaten hun benijdenswaardige koelbloedigheid, hun kalmte tijdens moeilijke situaties en verklaart waarom ze het vaak goed doen in secoren als de media, financiën en het leger. Maar het kan ook soms leiden tot onnodige risico's, zodat ze soms de controle verliezen en crashen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas zich focust op risicovolle investeringen, onverstandige allianties, gewaagde meningen …

8. Machtsbelust

Psychopaten worden aangetrokken door machtsposities waarmee zij hun behoeften onder controle kunnen houden en anderen kunnen manipuleren. Volgens een grootschalige studie van Dutton blijkt dat de psychopathie vooral voorkomt bij CEO's, mediamensen, advocaten, chirurgen, politieagenten, geestelijken … Kortom, elk soort werk die een machtspositie inhoudt tegenover anderen en een zekere straffeloosheid met zich meebrengen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas de neiging heeft om diegenen die onder hem staan, slecht te behandelen, en diegenen die boven hem staan steeds wil imponeren.

9. X-factor

Hollywoodfilms zetten psychopaten doorgaans neer als intense, dreigende figuren vanwaar je werkelijk de kriebels krijgt. Er is een bewijs dat suggereert dat deze films er niet ver naast zitten. Rond psychopaten hangt namelijk een zeker aura en mensen rapporteren dan ook een aantal zenuwslopende ervaringen in de buurt van psychopaten, zoals 'hij deed een rilling over mijn rug lopen' of 'hij doet me in mijn vel kruipen'.

Wanneer zorgen maken? Als je je erg ongemakkelijk voelt rond je baas, als je het ontzettend oncomfortabel vindt om met hem een lange tijd alleen te zijn.

10. Controlefreak

Een psychopathische baas ziet zijn medewerkers als schaakstukken op een onzichtbaar psychologisch schaakbord: hij kan medewerkers opnemen, verplaatsten en hen doen springen, gewoon omdat hij dat wil.

Wanneer zorgen maken? Als je met alle moeite van de wereld maar niet kunt begrijpen waarom jouw baas sommige (onlogische) dingen vraagt.

11. Emotioneel machtsspel

Psychopaten zijn sociale kameleons en veranderen hun gedrag naargelang de situatie of persoon waarvan ze kunnen profiteren. Ze zijn meesters in het manipuleren en hebben er geen moeite mee om op onze gevoelens in te spelen, als dat in hun voordeel kan uitdraaien. Zo kunnen ze onder meer erg goed medelijden en mededogen bij anderen opwekken.

Wanneer zorgen maken? Als je baas consistent op jouw gevoelens inspeelt, waardoor je medelijden met hem krijgt.

(nm) – Bron: Huffingtonpost.com 

15 juli 2016
Anderen bekeken ook