Zittend beroep = gevaar voor darmkanker!
Zitten mag dan comfortabeler lijken dan rechtstaan, wie meer dan 10 jaar onafgebroken een zittend beroep uitoefent, verdubbelt de kans op darmkanker.
Zo goed als alle werknemers (93 procent) zijn ervan overtuigd dat een comfortabele en plezierige werkomgeving de productiviteit positief beïnvloedt. Vooral een goed zittende bureaustoel is cruciaal, zo zegt 85 procent van de bevraagden.
Meer dan acht op de tien werknemers besteedt af en toe tijd aan het herschikken van de werkplek om deze comfortabeler te maken. Gemiddeld neemt dat herschikken iedere dag 36,3 minuten in beslag, zo beweert Johan Hereijgers van Fellowes.
“Dat betekent dat iedere medewerker elk jaar 17,4 achturige werkdagen verspilt. Een slecht ingerichte werkplek heeft niet alleen tijdverlies tot gevolg, maar ook pijn en ongemak”, aldus Hereijgers.
94 procent van de werknemers durft zijn baas er niet op te wijzen dat zijn werkplek onvoldoende ergonomisch is.
(mo)
10 mei 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zitten mag dan comfortabeler lijken dan rechtstaan, wie meer dan 10 jaar onafgebroken een zittend beroep uitoefent, verdubbelt de kans op darmkanker.
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Werk je vaak met de computer? Let dan goed op je gezondheid, want voor je het weet heb je rug- of nekklachten. Deze tips helpen je alvast op weg.
EY, een dienstverlenend bedrijf actief in onder meer audit, tax en consulting, is de laatste jaren een rijzende ster aan het firmament van Great Place to Work.
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.
De (petro)chemische en farmaceutische industrie betaalt haar mensen nog steeds het best. Hoe ziet dat lijstje er voor de rest uit?
Spijt heeft veel oorzaken zoals onze opleiding en loopbaan. Maar eigenlijk zijn er twee grote vormen van spijt: ‘als ik maar’ en ‘had ik maar niet’.
Zijn vergaderingen wel altijd nodig? Voor elke kleine beslissing een meeting inlassen, lost (bijna) niets op. Tijd om je vergaderhygiëne eens op te blinken...