Kan ik verplaatsingen voor het werk met m’n eigen wagen weigeren?
Mijn werkgever verwacht dat ik verplaatsingen maak voor het werk met mijn eigen wagen. Kan ik dat weigeren?
Wanneer je een ongeval overkomt tijdens en door het feit van de uitvoering van je arbeidsovereenkomst, wordt dit ongeval als een arbeidsongeval aangemerkt. De arbeidsongevallenverzekering van je werkgever zal dan in principe de financiële schade vergoeden die volgt uit je eventuele arbeidsongeschiktheid (inkomensverlies en kosten van geneeskundige verzorging).
De arbeidsongevallenverzekering vergoedt echter geen materiële schade aan je wagen. Die schade zal je in eerste instantie moeten trachten te verhalen op de partij die hiervoor burgerrechtelijk aansprakelijk is. De autoverzekering van de aansprakelijke partij zal dan de herstelkosten aan je wagen vergoeden.
Het is ook mogelijk dat er geen derde betrokken is bij het ongeval en je eigen autoverzekering de schade niet of niet volledig vergoedt. Mogelijks wordt de schade niet volledig vergoed ook al komt de autoverzekering van een aansprakelijke partij tussen. In dat geval kan je volgens schaarse rechtspraak bij je werkgever aankloppen om deze materiële schade te vergoeden maar dan enkel wanneer je zelf geen schuld hebt aan de veroorzaakte schade. Indien je werkgever een verzekering heeft afgesloten om de materiële schade van zijn werknemers te dekken, is hij bovendien verplicht het vrijgesteld bedrag (de franchise) te vergoeden.
Indien je het ongeval echter zelf hebt veroorzaakt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de schade. Je zou dan je werkgever enkel kunnen verplichten om (gedeeltelijk) tussen te komen in de kosten als blijkt dat hij medeverantwoordelijk is voor het ongeval. Je moet dan een fout van de werkgever aantonen die bijgedragen heeft tot het ongeval, bijvoorbeeld wanneer de werknemer onder een zware werkdruk gebukt gaat.
(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).   
23 juli 2010Mijn werkgever verwacht dat ik verplaatsingen maak voor het werk met mijn eigen wagen. Kan ik dat weigeren?
De voordelen van een bedrijfswagen zijn onweerstaanbaar. Dit is waarom bedrijfswagens zo populair zijn.
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen schade veroorzaakt aan de bedrijfswagen tijdens arbeidstijd en schade veroorzaakt bij privéverplaatsingen.
Werknemers klagen wel eens dat het te koud is om te werken. Bestaat er een wettelijke temperatuurslimiet waaronder niet meer moet gewerkt worden?
Een deel van de samenleving moet meer en meer op hun inkomsten en uitgaven letten. De angst om van job te veranderen voor een hoger loon, ebt weg...
“De variatie en uitdagingen in deze werkomgeving blijven mij prikkelen", vertelt Khalid, ingenieur bij ENGIE in de kerncentrale van Doel...
Helga en Dieter werken als verpleegkundigen in de psychiatrie bij UPC Duffel. Hoewel hun job een andere invulling heeft, beamen ze beiden hoe breed en divers hun werkveld is.
Eva vertelt over haar veelzijdige job als departementaal beheerder Oncologie.
De Belgische loopbaan behoort tot een van de kortste van heel Europa, maar een kleine nuancering is hierbij wel op z’n plaats...