Wat als je baas dwarsligt bij je carrière?
Niet elke baas vindt het leuk dat zijn medewerkers hun loopbaan zelf sturen.
Voor Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, bestaat er een hemelsbreed verschil tussen demotie tijdens de loopbaan - wanneer je veertig of vijftig jaar bent - en demotie op het einde van de loopbaan. ‘Demotie hoeft helemaal geen probleem te zijn. In bijna alle loopbaanmodellen is er een vorm van demotie voorzien, namelijk als laatste fase, waarin we ons een beetje terugtrekken en afbouwen.’
Volgens Tanja Verheyen en Bob Vermeir, auteurs van het boek ‘Remotie: Een stap terug is een stap vooruit’, heeft demotie bovendien onmiskenbaar gunstige effecten op het probleem van de veroudering van de arbeidsmarkt en de betaalbaarheid van de pensioenen. Zolang het tenminste op een positieve manier wordt benaderd. ‘In de pensioenplannen van de Nederlandse regering is er al sprake van demotie. Dat is in België nog lang niet het geval’, aldus de auteurs.
In ons land hangt loon sterk samen met anciënniteit. Verheyen: ‘Omdat vijftigers en zestigers het meest verdienen, wordt er veel van hen verwacht. Soms zijn de verwachtingen te hoog, met stress en burn-out tot gevolg.’
Vele 65-plussers willen niet noodzakelijk op verplicht pensioen, maar de balans tussen werk en privé moet wel in het oog gehouden worden. Wil men iedereen langer laten werken, dan zal men op latere leeftijd ook anders moeten gaan werken. ‘Demotie kan zorgen voor een win-win-winsituatie: de werknemer krijgt een lagere werkdruk, meer respect en meer vrije tijd, de werkgever krijgt een werknemer met een aangepast loon maar behoudt wel de ervaring en de kennis van die werknemer, en de sociale zekerheid blijft bijdragen innen in plaats van de pensioenreserves te moeten aanspreken’, aldus Verheyen.
Het mag duidelijk zijn, de auteurs van ‘Remotie: Een stap terug is een stap vooruit’ geloven in de kracht van demotie. En ze krijgen bijval. VDAB-topman Fons Leroy verwoordt het in zijn voorwoord van het boek als volgt: ‘Het risico bestaat dat emoties over demotie de bovenhand halen en dat demotie de facto leidt tot demotivatie. Hoe buigen we demotie om van een motie van wantrouwen in een motie van vertrouwen? Door emotie te verruilen voor devotie, het eren en waarderen van de specifieke competenties van oudere werknemers.’
(mo) – Illustratie: (jvc) - ‘Remotie: Een stap terug is een stap vooruit’ van Tanja Verheyen en Bob Vermeir werd uitgegeven bij Kluwer.
22 november 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Niet elke baas vindt het leuk dat zijn medewerkers hun loopbaan zelf sturen.
De discussie over gelijke arbeidskansen voor mannen en vrouwen is continu aan de gang. Toch blijven vrouwen denken dat mannen meestal een streepje voor hebben.
Wie iedere dag vroeg uit de veren moet om naar het werk te vertrekken, kan zich maar beter in genoeg positieve energie onderdompelen. Daarom deze tips!
Ben je afgestudeerd in de vorige eeuw, dan heb je intussen al wat professionele kilometers op de teller staan. De kans bestaat dat je maar wat gaat aanmodderen op het werk en zo op lange termijn je carrière schaadt.
Een stap terug op de carrièreladder hoeft niet noodzakelijk een ramp te betekenen, zo betogen Tanja Verheyen en Bob Vermeir in hun boek over demotie.
Demotie – een stap terug op de carrièreladder - is niet zo zeldzaam. Demotie als promotie komen in België vaker voor dan gemiddeld in de Europese Unie.
De coronacrisis zorgt voor de nodige werkonzekerheid. Toch kan net die onzekerheid jou helpen om eindelijk die langverwachte carrièreswitch te maken!
Johannes ging na zijn carrière in de horeca aan de slag in het onderwijs!
Die 13de maand die sommige werkgevers aanbieden, wat is dat eigenlijk? Ontdek hier 13 antwoorden op jouw 13 vragen over de 13de maand.