Kan ik een sollicitatietest manipuleren?
Je beantwoordt alle vragen van een persoonlijkheidstest consequent. Dan kan het toch niet anders dan dat jij de meest geschikte kandidaat bent?
De Amerikaanse jobsite Glassdoor.com analyseerde duizenden sollicitatievragen die het voorbije jaar op zijn forum passeerden en koos er de merkwaardigste uit. En ja, deze swingen echt wel de pan uit!
1. Hoe bizar vind je jezelf, op een schaal van één tot 10? (Vraag gesteld bij kredietkaartenmaatschapij Capital One)
2. Wat is de filosofie achter gevechtssporten? (Vraag gesteld bij verzekeringsmaatschappij Aflac)
3. Stel dat je een potlood bent en we stoppen je in een blender. Hoe ontsnap je? (Vraag gesteld bij investeringsbank Goldman Sachs)
4. Leg me uit wat er de voorbije 10 jaar in dit land is gebeurd? (Vraag gesteld bij Boston Consulting Group)
5. Hoeveel ribbels telt een muntstuk van 50 cent? (Vraag gesteld bij Deloitte)
6. Hoeveel basketballen gaan in deze kamer? (Vraag gesteld bij Google)
7. We zoeken een getal tussen 1 en 1000. Hoeveel gokken heb je minimaal nodig om een specifiek getal te vinden, wanneer je bij elke gok de hint ‘hoger’ of ‘lager’ meekrijgt? (Vraag gesteld bij Facebook)
8. Wat hebben hout en alcohol met elkaar gemeen? (Vraag gesteld bij securitybedrijf Guardsmark)
9. Er zijn 25 paarden. In elke wedstrijd mogen maar 5 paarden tegelijkertijd racen. Hoeveel wedstrijden zijn nodig om er de drie snelste paarden uit te halen? (Vraag gesteld bij Bloomberg LP)
10. Waarom denk je dat slechts een klein deel van de bevolking 150.000 dollar per jaar verdient? (Vraag gesteld bij New York Life)
11. Je hebt acht muntstukken. Zeven wegen hetzelfde, een niet. We geven je een weegschaal. Hoe vind je dat ene muntsuk als je slechts 3 stappen mag ondernemen? (Vraag gesteld bij Intel)
12. Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft? (Vraag gesteld bij Volkswagen)
13. Indien je een superheld kon zijn, wie zou je kiezen? (Vraag gesteld bij AT&T)
14. Een appel kost 20 cent, een appelsien 40 cent en een pompelmoes 60 cent. Hoeveel kost een peer? (Vraag gesteld bij Epic Systems)
15. 5.623 mensen nemen deel aan een toernooi. Hoeveel wedstrijden moeten worden gespeeld om de winnaar te vinden? (Vraag gesteld bij Amazon.com)
16. Een verjaardagstaart bestaat uit drie stukken. Hoe verdeel je die in exact 8 gelijke delen? (Vraag gesteld bij vermogensbeheerder Blackrock)
17. Hoe worden M&M’s gemaakt? (Vraag gesteld bij US Bank)
18. Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt? (Vraag gesteld bij IBM)
19. Je bevindt jezelf in een donkere kamer zonder licht. Je wil eenzelfde paar sokken aantrekken voor een interview. Je hebt 19 paar grijze en 25 paar zwarte sokken. Wat zijn de kansen dat je een paar met dezelfde kleur aantrekt? (Vraag gesteld bij softwareproducent Eze Castle)
20. Je hebt 20 mensen in dienst. Hoe organiseer je die om te weten te komen hoeveel fietsen afgelopen jaar in jouw regio zijn verkocht. (Vraag gesteld bij oliegigant Schlumberger)
Ken je het antwoord op één van bovenstaande vragen? Dan zal de rest van het sollicitatiegesprek ook wel lukken...
E-GIDS: Zo bereid je je voor op een sollicitatiegesprek
(kv) - Bron: Glassdoor.com
11 januari 2019Je beantwoordt alle vragen van een persoonlijkheidstest consequent. Dan kan het toch niet anders dan dat jij de meest geschikte kandidaat bent?
De kans is groot dat je tijdens het sollicitatieproces een aantal tests zult moeten ondergaan. Deze tips geven jouw IQ alvast een snelle boost.
Met ons stappenplan zie je zeker niets over het hoofd...
Van alle mogelijke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen krijgen, is die naar je loonverwachtingen vaak een onvermijdelijke.
Het is belangrijk om op te vallen en een blijvende indruk na te laten doorheen het volledige sollicitatieproces. Hoe pak je dat aan?
Tijdens een selectieprocedure tonen sollicitanten hoe geschikt ze zijn voor de functie waarvoor ze solliciteren. Wat moet jij daar als kandidaat over weten?
"Er is geen enkele reden om in paniek te slaan. Zelfs als je niet de perfecte kandidaat bent, kan je de job nog binnenhalen."
De kleren maken de man. Zeker bij sollicitaties. Jobat geeft enkele dresscode-tips voor een sollicitatiegesprek.
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Want er zijn wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou te helpen!