Bij de huisarts: ‘Van wat jij betaalt, hou ik een derde over’

Op een doorsnee dinsdagochtend trekken we naar de huisartspraktijk in Aalst waar Wim Ruelens samen met drie collega’s consultatie houdt. Het is er in de wachtzaal opvallend rustig. “Mijn collega die hier normaal gezien op dit moment ook raadplegingen doet, is ziek”, legt de arts uit. Zelf ziet hij op een dag tussen de 15 à 20 patiënten. “Dat valt best mee voor een huisarts”, luidt het. Voor elk van hen trekt hij zo’n 20 minuten uit, zodat hij op een uur tijd drie consultaties kan afwerken.
#

Kris is een van de patiënten die regelmatig bij de huisartsenpraktijk langsloopt. “Ik ben al 25 jaar diabeet en moet dus regelmatig naar de huisarts. Vandaag kom ik op controle, ik heb ook een kleine verwonding aan de voet.” Voor die consultatie telt hij 22,50 euro neer, het bedrag voor een gewone visite. Omdat hij een globaal medisch dossier (GMD) heeft bij zijn huisarts, krijgt Kris in principe 18,44 euro terug zodat hij zo’n 4 euro uit eigen zak hoeft neer te tellen. Zonder een GMD krijg je 16,70 euro terug van het ziekenfonds.

‘Een consultatie levert 7 euro op’

In elk geval moet Kris on the spot 22,50 euro op tafel leggen. “Daar hou ik na al mijn onkosten netto ongeveer 7 euro aan over”, vertelt de jonge huisarts. Voor een huisbezoek rekent hij 33,70 euro aan, het officiële tarief. Ook daarvan komt er na alle kosten een derde op zijn rekening. “Er kruipt ook meer tijd in. Hier in de praktijk kan ik drie raadplegingen doen op een uur, terwijl ik op die tijd misschien maar twee huisbezoeken kan afleggen.” Patiënten worden dus aangespoord ter plekke te komen, en dat heeft Kris goed begrepen. “Tenzij het echt niet anders kan, ga ik zelf bij de dokter langs.”

Daar wordt hij ook verwelkomd door Martine, die het onthaal en heel wat van de administratie voor haar rekening neemt. Ze is er voltijds in de weer met binnenkomende patiënten, telefoontjes en documenten. Geen overbodige luxe voor een bloeiende praktijk met 4 artsen. “Wel een serieuze kost, die we gelukkig door vier kunnen delen. Zelf doe ik nog maar een heel klein stukje van de administratie. Da’s een groot voordeel van in een groepspraktijk te werken. Daardoor hoef ik per week ook maar één nacht beschikbaar te zijn. Enerzijds wil je er wel zijn voor je patiënten, maar anderzijds wil je toch ook je privéleven. Maar als ik die nacht er om 3 uur uit moet voor een patiënt, ben ik wel weer om 8 uur in de praktijk. Dat hoort nu eenmaal bij het vak.”

Alles samengenomen is dokter Ruelens wekelijks 50 uur in de weer voor zijn patiënten, want naast consultaties en administratie moeten er ook acties gepland worden, zoals een oproep tot griepsvaccinatie of tetanusrappels rondsturen. “Als ik die dingen mee in rekening breng, kom ik aan een verdienste van 16 euro netto per uur.” Zijn maandloon schommelt dus rond 3.200 euro netto, en daar is Wim best tevreden mee, al moet een Belgische huisarts het met een pak minder stellen dan zijn Europese collega’s. Volgens het Nederlandse onderzoeksinstituut Nivel hebben onze huisartsen het laagste uurinkomen van Europa. In Duitsland verdient een huisarts per patiënt maar liefst drie keer zoveel.

‘Huisarts is een prachtig beroep. Alleen jammer dat de loopbaan zo vlak is’

“Ik denk dat advocaten heel wat meer opstrijken dan een huisarts”, reageert patiënt Kris. “Tien dagen geleden ben ik op consult geweest bij een specialist en daar heeft een consultatie me rond de 40 euro gekost. De dagprijzen in een ziekenhuis kunnen ook serieus oplopen. Het ziekenfonds komt daar wel in tussen, maar voor hoeveel weet ik niet precies.” Dat huisartsen grootverdieners zijn, is volgens Wim dan ook een vertekend beeld. “Veel artsen hebben hun praktijk aan hun woning, waardoor die een stuk groter lijkt. Bovendien kies je als zelfstandige vaak voor een bepaalde wagen omdat die fiscaal interessant is. En als je dan op huisbezoek gaat, is die mooie auto natuurlijk het eerste waar de patiënt zijn oog op laat vallen.”

Dat sommige specialisten, vooral die met veel technische prestaties zoals echografieën of labo-onderzoeken, meer verdienen dan een huisarts is algemeen bekend. Toch beklaagt Wim zich zijn keuze zeker niet. “De meeste specialisten hebben ook een langere opleiding achter de rug, dus mag er voor mij wel een inkomensverschil zijn. Als huisarts kan je ook goed je brood verdienen. Nadat ik hier begon, heb ik snel een goedgevuld patiëntenbestand kunnen opbouwen. Het is ook een schitterend beroep, alleen jammer dat de loopbaan op zich zo vlak is. Veel verandering zal er tot aan mijn pensioen niet zijn. Ook qua verloning normaal gezien niet, op indexering na.”

29 april 2009