3 dingen die kandidaten meestal vergeten tijdens een sollicitatie
Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
In het tweede interview wil het bedrijf je beter leren kennen. Meer bepaald je kennis, competenties en je persoonlijkheid. Denk niet dat je onvoorbereid kan scoren. Je bent niet de enige kandidaat voor de job en je zal moeten werken om een goede indruk achter te laten.
Er zijn een aantal zaken die je best doet voor je naar het tweede gesprek vertrekt.
Als je dit nog niet voldoende hebt gedaan ter voorbereiding van het eerste gesprek: zoek zoveel mogelijk relevante informatie op over het bedrijf, de context waarin je zal werken en de jobinhoud. Haal deze informatie uit verschillende bronnen: de bedrijfswebsite, sociale media, de pers, kennissen die in het bedrijf werken enz.
Je trein missen, de bus opstappen, onderweg bellen dat je ‘waarschijnlijk’ iets later zal zijn en uiteindelijk een half uur te laat aankomen met je haar in de war en okselvijvers? Dat wil toch niemand. Je reis goed plannen en goed op tijd vertrekken is dus essentieel.
Tijdens het eerste interview heb je een indruk gekregen van het bedrijf en van hun verwachtingen. Bouw daarop voort en probeer op basis daarvan te achterhalen naar welke kwalificaties het bedrijf op zoek is. Kijk hoe goed je scoort op deze kwalificaties en denk na op welke manier je jezelf kan verkopen op deze vlakken.
Bedenkt zeker enkele vragen die je aan de interviewer gaat stellen. Het stellen van vragen heeft niet enkel tot doel om informatie te krijgen van het bedrijf, maar ook – en vooral – om te tonen dat je enthousiast, intelligent en ambitieus bent. Stel specifieke vragen over de job, je ontwikkelingsmogelijkheden en de bedrijfscultuur.
Tracht op voorhand te bedenken welke vragen de interviewer kan stellen en zorg voor de perfecte antwoorden daarop. Waarom heb je interesse om voor dit bedrijf te werken? Welke uitdagingen zoek je in deze rol? Wat kan je aan dit bedrijf bijdragen? Wat zijn je carrièredoelen? Wat zijn je salarisverwachtingen? Dit zijn typische vragen die interviewers kunnen stellen.
Na afloop van het interview is het een goed idee om een e-mail te sturen naar de interviewer om hem of haar te bedanken voor de kans, je interesse in de job te bevestigen en al je vaardigheden en kwalificaties te benadrukken.
Een tweede interview vergt heel wat werk, maar een grondige en professionele voorbereiding verhoogt je kansen voor een contractaanbod substantieel.
(sdc)
31 juli 2014Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hierbij een overzicht van 10 verschillende soorten én tips om ze tot een goed einde te brengen.
Soms is een sollicitatiegesprek zoals een loterij. Er spelen ook andere factoren naast je competenties mee die je je nauwelijks kan inbeelden ...
In sollicitatiegesprekken gebruiken ze stiekeme strategieën om de juiste kandidaat te selecteren. Opgepast als je de naam van je vorige baas moet spellen.
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Jobat peilde bij enkele hr-managers van grote Belgische bedrijven naar hun favoriete sollicitatievraag. Een goede voorbereiding is namelijk cruciaal!
Te lang te veel te doen hebben, veroorzaakt sleurstress. Gelukkig hoeven we dat niet machteloos te ondergaan: we kunnen er zelf heel wat aan doen.
De traditionele werkdag, met werkuren van pakweg negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds, heeft zijn beste tijd gehad.
Volgens de OESO is de belasting op arbeid zelfs nergens zo hoog als in België. Toch blijkt dat we op Europees vlak nog relatief goed verdienen…