Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Het goede nieuws is dat door het herkennen van enkele eenvoudige signalen, je een burn-out kan voorkomen of je carrière kan herlanceren en zo meer voldoening kan halen uit je werk.
1. Doe exact wat je ouders je vertellen
Je ouders hebben lang beslissingen voor jou genomen, of doen dat misschien nog altijd. Ze doen dat met de beste bedoelingen, maar op een gegeven moment moet je daar afstand van nemen. Hun raad is gebaseerd op basis van hun eigen visie over leven en werk, en niet die van jou. Hun inzicht is zeker nuttig, maar als je hun raad of levensvisie blind volgt, dan leef je de carrière van iemand anders, en ga je je eigen passies niet gevolgd hebben.
2. Focus op je diploma
Het is erg beperkend als je gelooft dat wat je gestudeerd hebt in je tienerjaren en als vroege twintiger bepalend is voor de rest van je leven. Door je studies als een stevige basis te zien (niet meer, maar ook niet minder), kan je ook nieuwe richtingen uitgaan en zo een burn-out vermijden.
3. Eenmaal afgestudeerd stopt het leren
Om een burn-out te vermijden moet je je passies ontwikkelen en volgen. Je hele leven bijleren en zaken ontdekken, geeft energie. Dat betekent dat je de waarom-vraag regelmatig eens moet stellen en op zoek moet gaan naar verschillende antwoorden, en niet enkel degene die voor de hand liggen.
4. Doe wat je baas zegt
Net zoals je ouders hebben je baas en de hr-afdeling hun eigen agenda. Zelfs al hebben ze de beste bedoelingen (wat zeker niet altijd zo is), dan nog is hun feedback gebaseerd op hun eigen geschiedenis en veronderstellingen over jouw leven. Als je dat te nauwgezet volgt, ben je je leven aan het leiden volgens de agenda van iemand anders en zal je nooit eigen doelen ontwikkelen.
5. Werk hard voor de droom van iemand anders
Met een boutade: hard werken voor iets waar je in gelooft, heet passie. Hard werken voor iets waar je niet in gelooft, heet stress. Het is zeker niet slecht om hard te werken voor je baas of het bedrijf. Maar als je dit voor lange tijd doet zonder te voelen waarom je aan het werken bent en wat je eigen passies zijn, dan zal de stress je om de duur opvreten. Dus: werk hard voor je baas, maar hou tegelijk je eigen ambities in het oog.
6. Kies een job voor de status, de zekerheid of het geld
Veel te veel mensen maken deze fout. Als je je werk kiest omwille van een van deze redenen, kan je een burn-out krijgen. Je carrière is op lange termijn niet houdbaar als status, zekerheid of geld je belangrijkste drijfveer is.
Laat jij je ook leiden door een van deze redenen, en zit je vast in je job? Je eerste reactie is dan misschien: ik geef mijn job op. Voor sommigen is dat zeker de beste oplossing, maar voor anderen is het dan weer beter om rustig na te gaan wat de reden is van de burn-out en daarna de next steps te bepalen. Dat kan zijn: je job verlaten, maar evengoed zijn er andere oplossingen: je kan bijvoorbeeld aanpassingen vragen aan je huidige job of doorschuiven naar een andere job binnen het bedrijf.
(mr) - Ben Fanning is een burn-outspecialist en helpt werknemers hun carrière nieuw leven in te blazen en hun werkpassie terug te vinden.
11 juli 2012Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Zoals elke relatie gaat ook die met je werk door ups en downs. Zie je het even niet meer zitten? Jobat helpt je met 5 tips tegen een burn-out.
De 2 belangrijkste oorzaken van vaak voorkomende ergernissen op het werk zijn zonder twijfel … internetproblemen én het slecht functioneren van de mailbox.
Door de combinatie werk-gezin hebben vrouwen twee keer zoveel stress als mannen. Maar ook vrouwelijke studentes hebben gemiddeld meer stress, zo blijkt.
De helft van de werknemers heeft last van stress op het werk; lees de tips hoe je de stress kan voorkomen.
Jonge werknemers hebben meer kans om ziek te worden en ongevallen te krijgen dan oudere werknemers. Ook de kans op een burn-out ligt opvallend hoger.
Bankiers van Belgische grootbanken hebben last van stress en burn-outverschijnselen. Ze doen meer dan vroeger een beroep op de sociale diensten van de bank.
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen.
Karolien leidt het AI-team bij VDAB: “We krijgen vaak de boodschap dat geen enkele arbeidsbemiddelaar zo ver staat in AI als wij.”