Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

5 tips om namen te onthouden

Namen onthouden - man
Je herkent iemand, weet van waar, kent zijn of haar functie, herinnert hoe oud hij of zij is. MAAR JE BENT DE NAAM VERGETEN! Herkenbaar? Geef toe: vaak ook wel gênant. Gelukkig kun je namen leren onthouden. Hoog tijd voor vijf tips!

1. Je kan het wél

Als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kunt, gelooft je geest dat ook. Dat is zo om namen te onthouden, om een achterwaartse salto te maken of om te breien. Zeggen dat je slecht namen kunt onthouden is niet alleen een self-fulfilling prophecy, het maakt ook geen goede indruk:

  • Het lijkt alsof nieuwe mensen het niet waard zijn dat je hun naam onthoudt, zelfs niet met een extra inspanning.
  • Het komt arrogant over. Ongetwijfeld wil de persoon tegen wie je dit zegt graag dat je zijn of haar naam onthoudt. Hij of zij onthoudt jouw naam toch ook?
  • Het gesprek gaat meteen over jou en je goudvisgeheugen. Dat is geen goede manier om een (professionele) relatie te starten.

Dus: je kunt wél namen onthouden. Ga daar gewoon van uit.

Lees ook: 4 stappen om zélf een positieve mindset te creëren

2. Herhaling is key

Zodra iemand zijn of haar naam zegt, glimlach je en zeg je de naam meteen terug: ‘Aangenaam, Michael’. Zo neem je tijd voor deze persoon en toon je interesse. De naam herhalen is ook handig bij een unieke naam. Bovendien kun je meteen naar de uitspraak vragen in plaats van je er een volgende keer doorheen te worstelen.

3. Associaties helpen

Maak in je hoofd zoveel mogelijk associaties met de naam van deze persoon. Doe het snel en discreet. Zeer discreet: hou die associatie voor jezelf. Als je iemand ontmoet die Griet heet, maak dan niet luidop de associatie met Hans. Ze heeft wellicht al vaak de vraag gekregen waar Hans is. Het kan Griet niet schelen hoe je haar naam onthoudt. Ze geeft er gewoon om dat je haar naam herinnert.

Extra: 7 tips om meer uit je netwerk te halen, online én in het echt

4. Take it easy!

Deze is supereenvoudig. Zodra jullie gesprek afgelopen is, herhaal je de naam van de persoon. Kijk hem of haar in de ogen terwijl je het doet. Een afscheid gebeurt vaak gehaast, maar probeer het langzaam en opzettelijk te maken. Aan het einde van een gesprek herinneren mensen zich vaak niet meer wat er is gezegd, maar ze herinneren zich wél hoe ze zich voelden toen ze met je praatten. Zorg dat ze zich gehoord voelen. “Bedankt, Luc. Het was echt een aangenaam gesprek!”

Hoe emotioneel intelligent ben jij? Doe de test!

5. En als je het toch vergeet?

Iemand vragen om zijn of haar naam te herhalen, is geen ramp. Het toont dat je bereid bent een fout toe te geven en om hulp te vragen. Vraag de voornaam gerust opnieuw en bied je excuses aan.

Er is geen life-hack om bijzonder goed namen te onthouden. Het lukt enkel met inspanning, oefening en tijd. We ontmoeten veel mensen die geen tijd nemen om iets over anderen te onthouden. Als je wél bereid bent om moeite te doen, val je op tussen de massa.

Iemand overtuigen? Gebruik zijn/haar voornaam

(gg/em) - Bron: FastCompany

24 september 2021
Anderen bekeken ook