Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

7 tips tegen verveling op het werk

7 tips tegen verveling op het werk
Verveel jij je ook weleens tijdens het uitvoeren van je job? Merk je dat je soms wegdroomt, nadenkt over compleet andere zaken, moeite hebt met het afronden van een opdracht of er weinig voldoening uit haalt? We delen 7 tips om met die gevoelens om te gaan én vertellen hoe verveling in je voordeel kan werken.

1. Geef je hersenen een pauze

Niemand kan urenlang naar zijn beeldscherm staren. Gun je ogen en hersenen een momentje rust en wat andere prikkels, bijvoorbeeld door even naar buiten te kijken, te dagdromen, een nieuwswebsite te openen (als je werkgever dit toestaat) of een korte babbel te slaan met een collega. Daarna ga je een pak frisser aan de slag.

2. Activeer je lichaam

Als je lange tijd fysiek inactief bent, begin je je futloos te voelen. Bovendien is het gezond om te blijven bewegen en heeft je lichaam een uitlaatklep nodig voor opgekropte energie. Ga eens staand werken aan een hoge tafel, wandel even naar buiten, haal wat koffie of doe in een andere ruimte een paar push-ups of squats.

Heb je structureel te maken met fysieke verveling? Zet dan een plan op waarmee je dagelijks aan je energieniveau kunt werken, bijvoorbeeld door tijdens elke middagpauze een langere wandeling te maken.

Extra: Ga jij nog sporten na je werk?

3. Ga het gesprek aan

Je bent vast niet alleen. En verveling is niet iets om je voor te schamen. Zelfs al heb je de boeiendste baan ter wereld, het kan gebeuren dat je tijdelijk weinig werk hebt, juist te veel, of dat je hersenen gewoon niet willen meewerken. Uiteindelijk zijn we allemaal menselijk, dus praat erover met je collega’s of leidinggevende.

Misschien krijg je wel veel meer begrip dan je zou denken. Of er ontstaan ideeën die jou én anderen helpen om plezier te hebben in de job.

4. Bedenk zelf een project

De menselijke creativiteit is nog altijd grenzeloos. Je brein is in staat om met geweldige ideeën en plannen naar voren te komen. Gebruik die momenten van verveling om aan verbeteringen te denken en werk er concrete stappen voor uit. Pitch ze aan de juiste mensen. Wellicht draag je zo op een unieke manier bij aan het welvaren van jullie bedrijf én geef je je mentale energie een boost.

5. Leer iets nieuws

Wanneer je het gevoel krijgt dat je vastzit in dezelfde functie met dezelfde capaciteiten én dezelfde taken, kan het professionele leven al snel saai worden. Blijf bij de les! Bijscholingen en trainingen zullen je takenpakket en kennis een stuk kleurrijker maken. Of je nu in je professionele leven of privé een cursus start, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je nieuwe kennis opdoet en je hersenen triggert om weer alert te zijn.

CHECK: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren

6. Gooi je routines om

Zowel thuis als op het werk kun je vastzitten in routines. Want, ‘zo heb je het altijd al gedaan’. Maar is dat nu nog van belang, als het voor verveling zorgt? Gooi het eens over een andere boeg. Wissel van team, neem andere taken aan, sta vroeg op, eet je lunch op een andere tijd. Een aantal kleine aanpassingen kunnen al voldoende zijn om je weer positief te prikkelen.

7. Zoek naar nieuwe mogelijkheden

Kun je je functie misschien uitbreiden? Bestaan er mogelijkheden om meer diepgang te zoeken in wat je doet, of kun je misschien een ietwat andere functie binnen hetzelfde bedrijf vervullen? Dit zal je meteen uit de vervelingsspiraal trekken. Zodra je voelt dat je job weer nut heeft en je werk een duidelijke richting krijgt, ontstaat er een missie. En dat is het tegenovergestelde van verveling.

Lees ook: Ruim 1 op de 3 Vlamingen verveelt zich op het werk

Verveling maakt creatief!

Helpt dit allemaal niet en zit je na een aantal veranderingen nog steeds gapend achter je bureau? Gebruik de verveling dan om iets positiefs te doen. Uit onderzoek is gebleken dat verveling juist creatieve ideeën kan opleveren.

Wie zich af en toe een tijdje verveelt, kan daarna extra goed brainstormen, want onze hersenen zijn na verveling juist heel blij met een nieuw vraagstuk en storten zich er met veel energie op. Dat verklaart waarom je tijdens een examenblok opeens zoveel goede ideeën hebt en waarom je tijdens het lezen van een droog beleidsstuk niet kunt stoppen met nadenken over een nieuw project.

Omarm de verveling en keer de saaiheid van je dagelijkse routines om in je eigen voordeel!

Hoe creatief ben jij? Doe de test!

(ZINNIG)

5 juli 2024
Anderen bekeken ook