Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

10 soorten sollicitaties: hoe pak je ze aan?

Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken: het ene moment zit er één interviewer voor je neus, de andere keer word je geconfronteerd met vier nieuwsgierige gesprekspartners. Of je wordt gevraagd om een case op te lossen, en - als het even kan – liefst tijdens de lunch. Kortom: er bestaan diverse sollicitatietypes.
#

Hierbij een overzicht van tien soorten sollicitatiegesprekken én enkele tips om ze tot een goed einde te brengen.

1. Traditioneel gesprek

De meeste sollicitanten krijgen enkel te maken met het traditionele sollicitatiegesprek. Dit is een face-to-face gesprek met één rekruteerder, die aan de hand van een reeks vragen tracht te achterhalen of jij de juiste persoon bent voor de job.

TIP: Zo bereid je een geslaagd sollicitatiegesprek voor 

2. Telefonisch interview

Een telefonisch sollicitatiegesprek komt iets minder vaak voor, maar toch is het belangrijk om deze niet over het hoofd te zien. Het is namelijk vaak een eerste screening om na te gaan of je wel geschikt bent om op gesprek te komen. Je kan je dan ook best op dezelfde manier voorbereiden zoals je dit voor een traditioneel sollicitatiegesprek zou doen.

TIP: Zo telefoneer je als een professional 

3. Skypegesprek

Skype- en/of videogesprekken gaan nog een stapje verder dan het telefonisch sollicitatiegesprek en geraken almaar meer ingeburgerd in het sollicitatieproces van vele grote bedrijven. Dezelfde tips gelden als voor het telefonische interview, maar daarnaast moet je toch ook nadenken over welke kledij je precies zal aantrekken. Denk er ook aan dat technologie het vaak laat afweten op de meest cruciale momenten, dus zorg ervoor dat je ook een ander toestel bij de hand hebt, indien jouw laptop het laat afweten.

TIP: Solliciteren via een video-interview doe je zo 

4. Case interview

In het zogenaamde 'case interview' krijg je, zoals de naam al doet vermoeden, een bepaalde casus of probleem voorgeschoteld, waarvoor je een oplossing moet vinden en die je dus tot een goed einde moet brengen. Probeer bij de voorstelling van de case zoveel mogelijk vragen te stellen, zo toon je niet alleen interesse en zin voor initiatief, maar weet je achteraf ook heel duidelijk wat er precies van je verwacht wordt.

5. Raadselinterview

Google en veel andere grote bedrijven staan bekend voor hun moeilijke, op het eerste gezicht bijna onmogelijk op te lossen sollicitatievragen. Op zulke vragen bestaat er meestal geen goed of fout antwoord, de recruiter wil hiermee enkel nagaan hoe snel jij van slag geraakt of hoe snel jij jezelf uit een moeilijke situatie kan redden. Kalm blijven is dus de oplossing!

TIP: De 20 meest onmogelijke sollicitatievragen ooit 

6. Lunchgesprek

Heeft je potentiële werkgever je gevraagd voor een gesprek tijdens de lunch? Dan is dit een goed teken, het betekent namelijk dat hij of zij je beter wil leren kennen en wil zien hoe jij je gedraagt buiten kantoor.

7. Teaminterview

Als je dagelijks met verschillende personen moet samenwerken of in een specifiek team gaat terechtkomen, is het niet abnormaal dat er verschillende interviewers tegelijkertijd voor je neus zitten. Laat je niet intimideren door die twee, drie of zelfs vier extra gesprekspartners, maar probeer steeds jezelf te blijven en te reageren zoals je dit zou doen in een traditioneel sollicitatiegesprek.

TIP: 5 manieren om een goede eerste indruk te maken 

8. Jobbeurs

Als je tijdens je zoektocht naar werk regelmatig jobbeurzen bezoekt, dan is het verstandig om je, in de mate van het mogelijke, voor te bereiden op spontane 'sollicitatiegesprekken'. Op een jobbeurs moet je namelijk alert zijn en je in een tijdspanne van 10 à 15 minuten kunnen verkopen aan toekomstige werkgevers.

TIP: Jobbeurzen blijven belangrijk in zoektocht naar job

9. Groepsgesprek

Groepssollicitatiegesprekken komen niet ontzettend vaak voor, maar worden soms georganiseerd, onder meer wanneer een bedrijf meerdere mensen wil aannemen voor dezelfde job of wanneer men wil achterhalen of iemand kan samenwerken in groep. Tijdens zo'n groepsgesprek is het ontzettend belangrijk dat je opvalt binnen de groep, je wil namelijk dat de rekruteerder achteraf alleen jou onthoudt. Tegelijkertijd is het echter af te raden om de volledige aandacht naar je toe te trekken, want dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Een goed evenwicht vinden, is de boodschap!

TIP: In 12 stappen naar de perfecte eerste indruk! 

10. Ervaringstest

In sommige sectoren durven rekruteerders vragen dat je zichtbaar toont dat je bepaalde zaken reeds onder de knie hebt. Afhankelijk van de functie kan bijvoorbeeld van je gevraagd worden om een bepaald ontwerp uit te tekenen of om op basis van beknopte informatie een verslag op te stellen. In dit gesprek komt het er dus op neer dat je niet alleen vertelt wat je kan, maar dat je ook daadwerkelijk laat zien wat je allemaal kan. Geen paniek, zolang je je hebt voorbereid en weet waar je goed in bent, is dit hét ideale moment om je kwaliteiten te tonen.

TIP: Solliciteren: zo moet het NIET 

(nm) – Bron: Businessinsider.com

29 januari 2013
Anderen bekeken ook